“Νούς υγιής εν σώματι υγιεί”

Αυτοβελτίωση

Ο όρος αυτοβελτίωση σημαίνει να βελτιώσω κάτι στον εαυτό μου, δηλαδή να τον κάνω καλύτερο σε σχέση με κάτι που δεν μου αρέσει και τόσο ή που μου έχουν πει κάποιοι ότι σε κάτι δεν είμαι και τόσο καλός. Το θέμα δεν είναι να βελτιώσεις κάτι αλλά να κατανοήσεις γιατί σου συμβαίνει αυτό το κάτι και να έχεις επίγνωση σε σχέση με αυτό το κάτι έτσι ώστε να μπεις στην διαδικασία τις αυτοθεραπείας.

Εδώ θα αναφερθώ στην αυτοθεραπεία διότι το να βελτιώσεις κάτι δεν με βρίσκει σύμφωνο ως προς αυτή την διαδικασία. Το να βελτιώσω κάτι δεν σημαίνει ίαση και ο σκοπός του κάθε ανθρώπου είναι η απαλλαγή από ότι τον κρατά δέσμιο και όχι απλά να βελτιώσει τα δεσμά του. Ας δούμε τους παράγοντες που μπορεί να μας επηρεάζουν και τι μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με αυτούς.

Μια από τις πιο βασικές εργασίες που είναι πρέπων να κάνει κάποιος είναι να δει τι λόγο έχει μέσα του και τι λόγο εκφράζει προς τα έξω του. Η ψυχή του κάθε ανθρώπου στέλνει πάντα ότι τις έχουμε ζητήσει εμείς με το λόγο μας ότι και αν είναι αυτό. Μην πιστεύετε ότι υπάρχουν αρρώστιες, να πιστεύετε ότι υπάρχουν άρρωστοι. Αυτό βοηθά να κατανοήσουμε ότι ο κάθε άρρωστος είναι μια μοναδική περίπτωση και ότι η ίδια θεραπεία που μπορεί να θεραπεύει έναν άνθρωπο με μια συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να έχει ελάχιστο ή και κανένα αποτέλεσμα σε έναν άλλο άνθρωπο με την ιδία πάθηση και το αντίστροφο.

Όλοι θέλουμε να είμαστε υγιείς και έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε υγιείς. Ας κατανοήσουμε ότι είναι δική μας ευθύνη να είμαστε υγιείς, και μπορούμε να το έχουμε αυτό το αγαθό εαν αλλάξουμε τον μη υγειή λόγο που ίσως έχουμε κάθε φορά μέσα μας. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, κάθε δράση δημιουργεί και μια αντίδραση, κάθε λόγος είναι δράση, είναι δύναμη, και πάντα έχει ένα αντίκτυπο. Αυτό είναι και το μυστικό που αν και εφόσον το κατανοήσουμε έχουμε την δυνατότητα αν δεν έχει γίνει ανεπανόρθωτη ζημία να επαναφέρουμε την υγεία στον εαυτό μας. Η προσωπικότητα, ο νους, είναι κάτι που μας έχει δοθεί από έξω, ουσιαστικά είναι δημιουργήματα είτε τον γονιών μας, είτε της κοινωνίας μας, της ηθικής μας, κ.α.

Εάν είχατε γεννηθεί από γονείς με άλλη θρησκευτικότητα θα είχατε διαφορετική αντίληψη και ούτω καθεξής. Δεν χρειάζεται να βελτιώσει κάποιος την προσωπικότητα του ή το νου του, διότι και τα δυο είναι πλαστά, είναι ψεύτικα, μας τα έχουν μάθει. Αν λοιπόν προσπαθήσουμε να τα βελτιώσουμε δεν κάνουμε τίποτε περισσότερο από το να διαιωνίζουμε μια κατάσταση βελτιωμένη ναι μεν αλλά καταστροφική δε. Άλλωστε ποιος θα βελτιώσει ποιον, ο νους που προσπαθεί να βελτιώσει το νου ή η προσωπικότητα να βελτιώσει την προσωπικότητα. Εμείς είμαστε αυτοί, πως είναι δυνατόν ένας τρελός να βελτιώσει την τρέλα του, ακούγετε εφικτό όμως δεν είναι. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κινηθούμε προς τον διαλογισμό, προς την προσευχή, να αφήσουμε χώρο στο νου μας, να κινηθούμε προς την αγάπη, προς αυτό που πραγματικά είμαστε, και όχι το πλαστό που μας έχουν σερβίρει. Ο εσώτερος εαυτός μας, η ψύχη μας είναι παντογνώστης, είναι κατά πολύ σοφότερος και πρέπει να καταφέρουμε να συνδεόμαστε τακτικά με την πηγή μας.

Ας επαναλάβουμε μια φορά ακόμη, ότι το άγχος, ο φόβος, ο θυμός, η πικρία, η ζήλια κ.α. έχουν αρνητικές επιπτώσεις, και όταν αυτά τα συναισθήματα παραμείνουν για πολύ καιρό, γίνονται δηλαδή χρόνια, μια γενική υπερένταση σταθεροποιείται στο νευρικό σύστημα και σε όλους τους μύες του σώματος, όπως επίσης στους πνεύμονες, την καρδιά, τις αρτηρίες, το στομάχι, τη χολή, το λαιμό, τα μάτια, τα χέρια, τα έντερα και τους μηρούς. Αυτή η συνεχιζόμενη υπερένταση μπορεί να προκαλέσει σωματικά προβλήματα, όπως είναι η υπέρταση, η δυσπεψία, το έλκος, η δυσκοιλιότητα, η κολίτιδα, οι πονοκέφαλοι, οι κράμπες, οι πόνοι στη μέση, πόνοι κατά την περίοδο και οι ορμονικές διαταραχές.

Αυτά τα σωματικά προβλήματα προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη νοητική αρνητικότητα και έτσι γίνεται ένας φαύλος κύκλος αρνητικότητας και μιας συνεχιζόμενης ταλαιπωρίας του συστήματος μας. Πολλές φορές μια αρρώστια έρχεται για να μας κάνει να σκεφτούμε τι ζωή κάνουμε. Και ίσως αυτό να μας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουμε τα θέλω μας, αν και εφόσον είναι δικά μας, ζητώντας βοήθεια από την ολότητα του εαυτού μας που δεν είναι άλλο από την ψυχή μας.

Άλλος παράγοντας που μας επηρεάζει είναι ο εξωτερικός που δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, αλλά ένας οργανισμός που έχει καλή ισορροπία ανταπεξέρχεται πολύ καλύτερα στα μικρόβια, στους ιούς, στην ακτινοβολία, στα χημικά κ.α. Άλλοι παράγοντες είναι όταν έχουμε ξεφύγει από τη σωστή διατροφή, όταν δεν ζούμε σε αρμονία με τη φύση, από τη μη σωστή αναπνοή, την ισορροπία μεταξύ ξεκούρασης και δραστηριότητας, την ποιότητα του ύπνου, την ποσότητα του ήλιου και του καθαρού αέρα.

Θεραπεύω, σημαίνει βοηθώ, υπηρετώ, που σκοπό έχει να σε κάνει να αναγνωρίσεις την αφυσικότητά. Και βλέποντας την αφυσικότητα είναι αδύνατον να συνεχίσει κάποιος να την στηρίζει. Και τίποτα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την συνεργασία σου, χωρίς να το στηρίζεις.

Ας κάνουμε αυτό που θα θέλαμε να μας κάνουν. Η ας μην κάνουμε αυτό που δεν θα θέλαμε να μας κάνουν. Και προς εμάς και προς τους άλλους.

Η ριζική αιτία όλων των προβλημάτων είναι ο ίδιος ο νους. Osho

Εάν τα πάντα στη Γη ήταν ορθολογικά, δεν θα συνέβαινε ποτέ τίποτα. Φ. Ντοστογέφσκι

 

Η Αναγκαιότητα της Ασθένειας

Ακούγεται παράλογο να λέμε ότι η ασθένεια είναι μια αναγκαιότητα. Η αλήθεια είναι ότι για να επισκεφτεί κάποιος τον ιατρό ή για να ξεκινήσει μια θεραπεία, προϋποθέτει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα αίτιο που μας αναγκάζει να το κάνουμε. Και όπως μας λέει και ο Δημόκριτος όλα από αιτία και ανάγκη γίνονται. Δεν είναι θέμα τύχης λοιπόν αυτό που πολλές φορές μας συμβαίνει, έστω και αν δεν μας αρέσει αυτό, που πρέπει να το δούμε σαν θετικό γεγονός και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι μας λέει η συγκεκριμένη ψυχολογική κατάσταση ή σωματική ασθένεια ή νοητική σύγχυση μας.

Πολλές φορές θα διαπιστώσουμε κάποια δυσλειτουργία την οποία χωρίς την ασθένεια δεν θα την είχαμε προσέξει. Το γεγονός ότι προσπαθούμε να εξαλείψουμε την ασθένεια σαν κάτι που δεν προήλθε από εμάς αλλά από κάτι που είναι έξω από μας δεν είναι και τόσο ευφυές διότι έτσι μεταθέτουμε την ευθύνη σε κάτι εξωτερικό και επαναπαυόμαστε ότι κάτι ή κάποιος θα κάνει κάτι για μας, στην προκειμένη περίπτωση τα φάρμακα. Ναι τα φάρμακα θα κάνουν κάτι ή ο χειρουργός θα διορθώσει την βλάβη όμως το αίτιο θα παραμείνει εάν εμείς συνεχίσουμε να παραμελούμε τον εαυτό μας.

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα το τι μας προκαλεί η επιθετικότητα. Μας κάνει να χάσουμε την αυτοκυριαρχία μας, άρα η βούληση μας είναι λανθασμένη. Εάν πάλι έχουμε δυσαρεστηθεί από κάποιο γεγονός ή από λόγια κάποιου άλλου, αυτό σημαίνει ότι έχουμε φοβηθεί διότι δεν θέλουμε να ακούσουμε, δεν θέλουμε να κατανοήσουμε και έτσι κλείνουμε το κέντρο της καρδιάς μας και ακολουθούμε τη λογική που μας οδηγεί να γίνουμε επιθετικοί. Το να ζει κάποιος μέσα στον εκνευρισμό, στην οργή και στην επιθετικότητα το μόνο που καταφέρνει είναι να δηλητηριάζει το αίμα του και να οδηγεί τον εαυτό του σε καρδιοπάθειες.

Αν πάρουμε το φόβο σε σχέση με την επιθετικότητα θα δούμε ότι υπάρχει καλυμμένο ένα αίσθημα κατωτερότητας, διότι δεν είναι δυνατόν εάν δεν φοβηθείς να θέλεις να επιτεθείς, μόνο ένας που τρομοκρατείται από κάτι επιτίθεται. Εάν σε όλη μας τη ζωή ασκούμε έλεγχο πιθανόν να χρειαστεί να δοκιμάσουμε το να ελεγχόμαστε από άλλους, δηλαδή να χάσουμε τον έλεγχο. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό οδηγεί σε καρκινοπάθειες, σκληρύνσεις κατά πλάκας, ερυθηματώδη λύκο κ.α. Κάποιος που δεν συμμετέχει συναισθηματικά στη συμβιωτική σχέση και συγκεντρώνεται μόνο στον εαυτό του πιθανότατα θα έχει προβλήματα με τους πνεύμονες του π.χ. φυματίωση.

Είναι αμέτρητες οι καταστάσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε κάποια ασθένεια, το μυστικό είναι αυτή η ασθένεια να μας βοηθήσει να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας και να κάνουμε κάτι για αυτό και να μην εθελοτυφλούμε λέγοντας είμαι άτυχος, η ότι το σώμα λειτούργει μόνο με τους νόμους της φυσικής και της χημείας παραλείποντας την ψυχική μας ισορροπία. Είναι όμως πολύ σημαντικό να ερευνήσουμε τον τρόπο ζωής μας σε σχέση με την εκάστοτε ασθένεια.

Η συνεργασία εναλλακτικών θεραπευτών με τον θεράποντα ιατρό, θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα στον ασθενή βοηθώντας τον να υιοθετήσει ένα υγιέστερο τρόπο ζωής και απεγκλωβίζοντας τον από ένα μονομερή τρόπο θεώρησης που έχει επικρατήσει και που τελικά οδηγεί στις ασθένειες. Αν γίνουν κατανοητά όλα αυτά τότε ίσως να μην θεωρήσουμε ότι η ασθένεια είναι κάτι κακό αλλά την δούμε σαν μια ευκαιρία για αλλαγή η οποία θα μας κάνει να βλέπουμε και να λειτουργούμε με ένα νέο τρόπο και να μας εξυψώσει σαν ανθρώπους και να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στο κέντρο της καρδιάς, που είναι τελικά και ο μόνος προορισμός μας ,να μας οδηγήσει στην Αγάπη.