“Νούς υγιής εν σώματι υγιεί”

Συμβουλευτική

Η συμβουλευτική είναι μια μορφή θεραπευτικής προσέγγισης που σκοπό έχει να μας κατευθύνει σε μια πιο ικανοποιητική διαβίωση, και βάσει της προγεννητικής ψυχοθεραπείας να μας μετατρέψει από θύματα, σε ανθρώπους που έχουν πάρει τον έλεγχο της ζωής τους.  Πολλές φορές στη ζωή μας συμβαίνουν γεγονότα που δεν καταλαβαίνουμε ή που δεν έχουν λογική εξήγηση.

Έχουμε αναφέρει σε άλλα άρθρα ότι κατά τη διάρκεια της σύλληψης το συναισθηματικό πεδίο και τον δυο γονιών μεταφέρεται στο έμβρυο, γεγονός που μας κάνει να σκεφτούμε ότι πολλές φορές το άγχος, οι τυχόν φοβίες, η σκέψη ότι ίσως είναι καλύτερα να μην το κρατήσω αυτό το έμβρυο κ.α., μεταφέρονται στο έμβρυο και κατόπιν στην διάρκεια της ζωής του πυροδοτούνται αυτές οι μνήμες και δημιουργούν ανισορροπίες με την μορφή είτε ψυχολογικών καταστάσεων όπως, φόβος, άγχος, απόρριψη, πανικός, δυσκολία στις σχέσεις, αφωνία, κ.α. είτε με τη μορφή σωματικών εκδηλώσεων όπως, ταχυκαρδίες, εφίδρωση, πόνοι απροσδιορίστου αιτιολογίας, πονοκέφαλοι , κ.α. Το ίδιο ισχύει και κατά τη διάρκεια του τοκετού στο πόσο καλά είναι η εγκυμονούσα στον ψυχολογικό τομέα και όχι μόνο.
Ένα επίσης καθοριστικό σημείο είναι αν έχει γίνει σωστή σύνδεση της μητέρας με το έμβρυο δηλαδή να έχει μείνει  το  έμβρυο στο στήθος της μητέρας μέχρι να σταματήσει να πάλλεται ο ομφάλιος λώρος και κατόπιν να κόβεται, διότι αυτή η σύνδεση δεν επαναλαμβάνεται ποτέ ξανά και είναι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή εξέλιξη του ανθρώπου στη ζωή. Είναι περιττό να τονίσω ότι τι ίδιο ισχύει κατά το μεγάλωμα του παιδιού, σε τι ψυχική ισορροπία βρίσκονται και οι δυο γονείς. Δυσαρμονία στις σχέσεις, καυγάδες και φωνές, έλλειψη αγάπης και κατανόησης, ακατάλληλο περιβάλλον, κ.α. διαταράσσουν και δημιουργούν έλλειψη εμπιστοσύνης που στην ενήλικη ζωή τους θα είναι δύσκολο και θα χρειάζονται πολύ εργασία για να επανέλθουν σε μια πιο φυσιολογική ζωή.

Μας λέει ο Γέρων Πορφύριος " Η αγωγή των παιδιών αρχίζει απ΄ την  ώρα της συλλήψεώς τους. Το έμβρυο ακούει και αισθάνεται μέσα στην κοιλιά της μητέρας του. Ναι, ακούει και βλέπει με τα μάτια της μητέρας. Αντιλαμβάνεται τις κινήσεις και τα συναισθήματα της, παρ΄ όλο που ο νους του δεν έχει αναπτυχθεί .Σκοτεινιάζει το πρόσωπο της μάνας, σκοτεινιάζει κι αυτό. Νευριάζει η μάνα, νευριάζει κι αυτό. Ότι αισθάνεται η μητέρα, λύπη, πόνο, φόβο, άγχος κ.λπ., τα ζει κι αυτό. Αν η μάνα δεν το θέλει το έμβρυο, αν δεν το αγαπάει, αυτό το αισθάνεται και δημιουργούνται τραύματα στην ψυχούλα του, που το συνοδεύουν σ΄ όλη του τη ζωή." Βίος και λόγοι της Ι.Μ. Χρυσοπηγής, Χανιά 2003.

Εδώ ο όρος συμβουλευτική δεν έχει να κάνει με την στενή του έννοια, ότι δίνονται συμβουλές τι να κάνει κάποιος, αλλά εντάσσεται σε μια πιο ειδική συνέντευξη ανάμεσα στον θεραπευτή και σε αυτόν που έχει κάποια δυσκολία, ώστε να κατανοήσει  τι είναι αυτά που τον κρατούν δέσμιο και δεν μπορεί να προχωρήσει στη ζωή του. Ουσιαστικά είναι μια μορφή συζήτησης που σκοπό έχει την αυτοεπίγνωση του ανθρώπου ώστε να διαχειρίζεται πιο σωστά τις αποφάσεις του, και  να δημιουργεί όσο γίνεται πιο υγιές μέλλον για αυτόν και τα παιδιά του. Η συμβουλευτική είναι κατάλληλη  ιδιαίτερα σε μεγάλες αλλαγές της ζωής, σε άγχος, κατάθλιψη, προβλήματα σχέσεων, συναισθηματικά προβλήματα ασθενών με σοβαρές οργανικές παθήσεις, συγκινησιακή αστάθεια, φοβίες, κ.α. Ειδικότερα έχει αξιόλογη εφαρμογή σε παιδιά, εφήβους, σε σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλικές διαταραχές, μετατραυματικό στρες, στην ανικανότητα, σε ηλικιωμένους, στον εργασιακό και εκπαιδευτικό χώρο.