“Νούς υγιής εν σώματι υγιεί”

Αυτογνωσία

Αυτογνωσία σημαίνει να γνωρίζεις τον εαυτό σου. Το να γνωρίζεις τι σου συμβαίνει είναι η αρχή για να μπορέσεις να λύσεις ότι σε κράτα δέσμιο.

Είναι πολλά που κρατούν δέσμιο έναν άνθρωπο.

Aν ξεκινήσουμε από την κυτταρική μνήμη φτάνουμε σε ότι μέχρι σήμερα έχει παγιωθεί στην αντιληπτική μας ικανότητα, η ιδέα ή οι ιδέες που έχουμε για κάτι, ζούμε σε ένα κόσμο φυλακή με παγιωμένες αντιλήψεις και συγχρονισμένες εκπομπές διάφορων ενεργειών, για να κρατούν το ανθρώπινο είδος σε κοιμισμένη κατάσταση. Το να αποφασίσεις να έχεις επίγνωση τι σου συμβαίνει είναι μια πάρα πολύ κοπιαστική και επώδυνη εργασία θα έλεγα.

Το να ανακαλύπτεις όσα σου συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα του δικού σου λόγου και των ιδεών που έχεις ή που σου έχουν βάλει να έχεις. Το να αντιληφθείς την παραπλάνηση που έχεις υποστεί, και βάσει αυτής λειτουργείς στις σχέσεις σου, τις ερωτικές, τις φιλικές, τις οικογενειακές, τις πολιτικές κ.α. είναι επώδυνο και μόνο κάποιος που έχει δύναμη μπορεί να αποφασίσει ένα τέτοιο ταξίδι στην ανακάλυψη του εσωτερικού του Είναι και των δυνατοτήτων που έχει. Έχει υποστηριχθεί ότι η αυτογνωσία δεν είναι λογικά δυνατή, γιατί το ίδιο άτομο πρέπει να είναι υποκείμενο που ενεργεί τη γνώση και ταυτόχρονα αντικείμενο στο οποίο πηγαίνει η γνώση αυτή. Όμως είναι αλήθεια ότι μόνο ο άνθρωπος και τα δελφίνια έχουν την δυνατότητα της εαυτού γνώσης και της αυτοπαρατήρησης που μας ξεχωρίζει από το ζωικό βασίλειο. Πολλές φορές μετά από κάποιο συμβάν που μας σόκαρε, η κάποια ασθένεια πολύ σοβαρή, συμβαίνει να αλλάξει η αντιληπτικότητα μας σε σχέση με την μέχρι τότε αντίληψη που είχαμε για αυτά που πιστεύαμε για μας. Και αφού μετά από κάποιο σοκ αλλάζει η αντιληπτικότητα μας, γιατί να μην γνωρίσουμε τον εαυτό μας με σκόπιμη και συστηματική αυτοπαρατήρηση; Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον άλλον πάρα μόνο ο ίδιος που εμβαθύνει στην σκόπιμη και συστηματική αυτοπαρατήρηση του εαυτού του, στην αγάπη του για ελευθερία και την προσφορά. Όλες η τεχνικές αυτό το σκοπό έχουν. Να σε βοηθήσουν να γνωρίσεις το ποιος είσαι, να μην παραβλέπεις τα λάθη σου, να μην αποδίδεις σπουδαίες ιδιότητες στον εαυτό σου.

«Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα» (ένα ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα) Σωκράτης.

Αυτό που μας λέει ο Σωκράτης μας δίνει την δυνατότητα της συνεχούς επαγρύπνησης και αυτό-βελτίωσης του εαυτού μας, το να μην επαναπαυόμαστε, και να παραμένουμε ξύπνιοι. Η αλήθεια είναι ότι ένα σημαντικό μέρος από τη δυσκολία για αλλαγή οφείλεται στη μη αποδοχή και στις εσωτερικές μας αντιστάσεις. Οι αρνητικές πεποιθήσεις και η χαμηλή αυτοεκτίμηση εγείρουν περιττά εμπόδια στην επίτευξη οποιουδήποτε στόχου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καμία προσπάθεια.

Ας κρατήσουμε λοιπόν καλά τα ηνία (γκέμια) στα άλογα, που είναι αναιδή. Ο Ηνίοχος μας πάντα είναι εκεί για να μας βοηθήσει να πορευθούμε προς την αυτογνωσία μαθαίνοντας το Λόγο που ήρθαμε σε αυτή τη ζωή.

"Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το Σύμπαν και τους Θεούς"
Δελφικό ρητό

"Αντιλαμβάνομαι σήμερα πως τίποτα στον κόσμο δεν είναι τόσο δυσάρεστο για έναν άνθρωπο από το να πάρει το μονοπάτι που οδηγεί στον εαυτό του"
Έσσε Χέρμαν

"Η απάντηση κρύβεται στο βάθος της ύπαρξής σου. Γνωρίζεις ποιος είσαι και τι θέλεις"
Λάο Τσε

"Αν ένας τρελός αποκτήσει επίγνωση της τρέλας του, βρίσκεται ήδη στο δρόμο για την πνευματική υγεία"
Osho

"Η συναίσθηση της άγνοιας είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνώση"
Ιωάννης Χρυσόστομος

"Η σωφροσύνη -η αδιαφορία για τα ασήμαντα και ο συνετός ζήλος για τα σπουδαία- πηγάζει μόνο απ' την αληθινή γνώση, η οποία στηρίζεται στην αυτογνωσία"
Πλάτωνας

"Καλύτερα να γνωρίζεις πως δεν γνωρίζεις, παρά να νομίζεις πως γνωρίζεις δίχως να γνωρίζεις"
Λάο Τσε

"Μόνο οι άνθρωποι που δεν προσπάθησαν να γνωρίσουν τον εαυτό τους, κουβαλάνε μαζί τους τις γνώμες των άλλων και χρειάζονται την υποστήριξη των άλλων"
Όσσο

"Οι άνθρωποι ταξιδεύουν για να θαυμάσουν τα ψηλά βουνά, τα κύματα της θάλασσας, τα βιαστικά ποτάμια, την απεραντοσύνη του ωκεανού, των αστεριών τη φωτεινή πορεία, κι όμως τον εαυτό τους τον προσπερνούν χωρίς δεύτερη ματιά"
Άγιος Αυγουστινός

"Όλοι μας έχουμε τρεις χαρακτήρες: Εκείνον που δείχνουμε, εκείνον που νομίζουμε ότι έχουμε κι εκείνον που έχουμε πραγματικά Όποιος γνωρίζει τους άλλους, είναι μορφωμένος. Όποιος γνωρίζει τον εαυτό του είναι σοφός"
Λάο Τσε

"Δύσκολο πράγμα να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του"
Θαλής

"Είναι αμαθής αυτός που αγνοεί τον εαυτό του"
Λούθηρος

"Πάντα νομίζουμε πως μας αγαπάνε γιατί είμαστε καλοί. Και δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως μας αγαπάνε επειδή είναι καλοί εκείνοι που μας αγαπάνε"
Τολστόι Λέων

"Το να νικήσει κανείς τα πάθη του εαυτού του είναι η πρώτη και καλύτερη νίκη"
Πλάτων

"Το να παραδέχεται κανείς ότι δεν γνωρίζει τίποτα, αυτό είναι η αρχή της σοφίας"
Σωκράτης

"Θα προτιμήσω να πεθάνω, παρά να ζω χωρίς ελευθερία."
Σωκράτης

"Σημάδι του άρχοντα δεν είναι η δύναμη, αλλά το ήθος."
Σωκράτης

"Αυτός που αναζητά την αλήθεια πρέπει να έχει απέραντη υπομονή."
Σωκράτης

"Δεν είναι δυνατό εκείνος που αγωνίζεται για την αρετή να μην έχει πολλούς εχθρούς"
Ιωάννης Χρυσόστομος